logo
logo
greiner-logo eurofoam-logo

AIME SZIVACS
WEBIRODA-RAKTÁR
ÁTADÓ PONT

2040 Budaörs
Szabadság út 72.
(a főúton a Posta mellett)
Tel: 06-23-950-328
H-P: 9:00 - 15:00
budaors@aime.hu


Csomagküldő Partnerünk: dpd


» Szivacs rendelés
» Hideghab
» Memory hab
» Habszivacs bemutatása
» Érdekességek
» Vásárlói tájékoztató
» Adatvédelmi tájékoztató
» Kapcsolat/térkép

Habszivacs bemutatása

Túlzás nélkül állítható, hogy a poliuretánok, változatos tulajdonságaik miatt általánosságban a műanyagok között a legsokoldalúbban felhasználhatók közé tartoznak. Széles sűrűség- és lágyságtartományban gyártható habanyagok, melyek a kiindulási alapanyagok megválasztásától függően lehetnek kemények, lágyak, rugalmasak, merevek. Szerkezetük dodekaéder alakú cellák rendszeréből áll, melyek mikro-rugóként viselkednek.

A poliuretánok szinte az élet minden területén fellelhetők. Gépjárműülésekben, hőszigetelésként, hangszigetelésként épületekben, hűtőberendezésekben, festékekben és egyéb védőbevonatokban, cipőkben, textíliákban, ragasztókban, székek és ülőbútorok párnázatában, valamint matracmagokban. Mivel a poliuretán habokat többnyire más anyagokkal, textillel, fémmel, fával, más műanyagokkal kombinálják, a késztermékekben ritkán láthatóak.

Csoportosításuk több szempont szerint végezhető. Kémiai felépítés szerint két nagy csoportot különböztetünk meg:

  • poliéter-poliolbázisú habok (éter-habok)
  • poliészter-poliolbázisú habok (észter-habok)

Keménység szerint a poliuretánhabok a szuperlágytól a merev kemény habtípusokig rendkívül változatosak, a mai napig három fő kategória van használatban:

  • merev, kemény (hőszigetelés)
  • félkemény
  • lágy (bútoripar)

Reaktivitás szerint a habok lehetnek hidegen (szobahőmérsékleten) keményedők, és termoreaktívak.

Gyártástechnológia szempontjából a habok lehetnek folytonos és szakaszos technológiával előállított termékek, a technológia jellege alapján megkülönböztetnek tömbhabokat, formahabokat, öntött és szórt habokat.

Tulajdonságaikat a következők határozzák meg:

  • kémiai összetevők
  • cellafalak vastagsága
  • szilárd anyag / levegő arány
  • cellamembránok koncentrációja (légáteresztő képesség)

Ha a fenti csoportosítási szempontok szerint szeretnénk cégünk termékeit osztályozni, akkor azt mondhatjuk, hogy az Eurofoam Hungary Kft. folytonos technológiával gyárt poliéter bázisú hidegen keményedő poliuretán lágyhabokat tömb formában, melyeket igény szerint tovább konfekcionál.

A poliuretánhab gyártásakor két alapanyag játszik főszerepet a poliol és az izocianát. Mindkét alapanyag kőolajszármazék. A petrolkémia-ipar kőolaj finomításkor nyersolaj 95%-át üzemanyagként értékesíti, és csak a maradék 5% finomítható tovább egy- vagy több lépcsőben műanyagipari alapanyaggá.

A poliolok a többfunkciós alkoholok melyeket propilén oxidból nyernek. Poliuretán habgyártáshoz két típusuk használatos a poliéter- és poliészter poliolok. Ezek szerkezete határozza meg a poliuretán hab merevségét illetve lágyságát.

Az izocianátok közül jellemzően szintén kétfajta használatos a TDI (toluilén-diizocianát) és az MDI (difenil-metán-diizocianát). Ezek a vegyületek könnyen lépnek reakcióba aktív hidrogéntartalmú vegyületekkel, mint pl. az alkoholok.

A reakció beindítására és szabályozására egyéb katalizátorok illetve stabilizátorok használatosak, míg bizonyos speciális tulajdonságok, mint pl. égésgátoltság, szín, antisztatikus hatás, antibakteriális védelem elérése érdekében jónéhány egyéb segédanyag hozzáadása szükséges a receptúrához.

Gyártásunk folyamán az alap- és segédanyagokat a gyártási receptúrának - mely a hab összetevőit és ezáltal tulajdonságait határozza meg - megfelelő arányban a keverőfejbe juttatjuk, ahol azok összekeverednek, és homogén reakcióelegyet alkotnak. Ezt az elegyet megfelelően kiképzett folyamatosan előrehaladó konvejorra öntjük, ahol beindul az alapanyagok közötti kémiai reakció, azaz a habképződés, ami hőtermeléssel és széndioxid képződéssel jár. A habképződés receptúrától függően kb 60 másodpercig tart és további 60 másodperc alatt ér el olyan szilárdságot, hogy már kezelhető. A kész tömbhab körülbelül egy méteres magasságúra emelkedik. A konvejorról lekerülő 50 méter hosszúságú kész habtömböt további 12-24 órán keresztül érlelni kell, míg lejátszódnak a polimer-képződési térhálósodási utóreakciók és kialakulnak a hab végleges tulajdonságai.

Az érlelt, térhálósodott és kihűlt habtömbök tulajdonságaiktól függően komfort és/vagy műszaki területen használhatók fel, és számos módon tovább konfekcionálhatók.